Vânzarea acestor produse software este realizată în conformitate cu prevederile Directivei UE nr. 2009/24/CE.
Una dintre cele mai importante hotărâri privind vânzarea licențelor utilizate a fost dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2012.
Decizia CJEU în cazul Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. spune că „Niciun producător de software nu se poate opune revânzării licențelor sale „folosite”, permițând utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de a distribui o copie a unui program de calculator care face obiectul unei astfel de licențe este epuizat la prima vânzare.”
Cu alte cuvinte vânzarea de licențe „utilizate” și de software redundant este legală. Această hotărâre a creat un cadru juridic sigur, pentru întreaga Uniune Europeană, asigurând o concurență echitabilă și sănătoasă pe piața europeană.
–––––––––––
2000 – Curtea Federală de Justiție din Germania a decis că un program pentru calculator (versiune OEM), care a fost introdus pe piață de către producător sau cu acordul acestuia, poate fi distribuit în continuare chiar și fără hardware-ul asociat.
– Decizia Curții Federale de Justiție din 6 iulie 2000, dosar nr. I ZR 244/97 (în limba germană)
2001 – Directiva 2001/29/CE a UE publicată în mai 2001 a armonizat epuizarea drepturilor de autor pe care se bazează întregul concept de software folosit.
„Prima vânzare a originalului unei opere sau a unor copii ale acesteia în cadrul Comunității de către titularul dreptului de autor sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de a controla revânzarea acestuia în cadrul Comunității.”
– Extras din Directiva UE 2001/29/CE
2005 – În cererea de pronunțare a unei hotărâri preliminare formulată de Hoge Raad der Nederlanden (Olanda) în case C-41/04 Levob Verzekeringen BV, OV Bank NV/Staatssecretaris van Financiën (în limba engleză) din mai 2005 se arată că:
Prima vânzare a copiei unui program pentru calculator în cadrul Comunității de către titularul dreptului sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de distribuție a acestei copii în Comunitate [articolul 4 litera (c) a doua propoziție din Directiva 91/250]. În consecință, primul achizitor poate transfera efectiv proprietatea reprodusă către o terță parte fără a fi nevoie de consimțământul autorului. Așadar, primul achizitor poate dispune de bunuri corporale în calitate de proprietar.
În calitate de achizitor legal al suportului de date original, un terț este, de asemenea, autorizat să utilizeze programul înregistrat pe suport în conformitate cu scopul pentru care a fost conceput. Interdicția contractuală privind transferul dreptului de utilizare pe care producătorul a convenit-o cu primul cumpărător nu este obligatorie pentru terți.
2006 – Tribunalul regional din Hamburg a confirmat că epuizarea drepturilor de autor se aplică și în cazul copiilor individuale ale unui program de calculator achiziționate prin intermediul acordurilor de licențiere de volum ale Microsoft.
– Hotărârea Tribunalului regional din Hamburg în case 315 O 343/06 (în limba germană)
2009 – „Prima vânzare a copiei unui program pentru calculator în cadrul Comunității de către titularul dreptului sau cu consimțământul acestuia epuizează dreptul de distribuție a acestei copii în Comunitate, cu excepția dreptului de a controla închirierile ulterioare ale programului pentru calculator sau ale unei copii a acestuia.”
– Directiva 2009/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului
2012 – „Un autor de programe pentru calculator nu se poate opune revânzării licențelor sale „de ocazie” care permite utilizarea programelor sale descărcate de pe internet.”
„Dreptul exclusiv de distribuție a unei copii a unui program pentru calculator acoperită de o astfel de licență se epuizează la prima sa vânzare.”
„Pe de altă parte, epuizarea dreptului de distribuție se extinde asupra copiei programului pentru calculator vândute, astfel cum a fost corectată și actualizată de către titularul dreptului de autor.”
„În plus, Curtea precizează că dobânditorul inițial al unei copii materiale sau imateriale a unui program pentru calculator, cu privire la care dreptul de distribuție al titularului dreptului de autor este epuizat, trebuie să facă inutilizabilă copia descărcată pe calculatorul său în momentul revânzării acesteia.”
– Decizia Curții de Justiție, case C-128/11, UsedSoft GmbH/Oracle International Corp.
2016 – Achizitorul inițial al unei copii de program pentru calculator, însoțită de o licență de utilizare nelimitată, poate revinde acea copie și licența sa unui nou achizitor.
– Decizia Curții de Justiție, case C-166/15, Aleksandrs Ranks și Jurijs Vasievics (în limba engleză).
* LICENTEONLINE.RO nu este sub nicio formă partener Microsoft si nici nu este asociat cu brandul Microsoft. LICENTEONLINE.RO este un retailer de licențe software digitale care activează sub normele CJUE.
EXCELENTPe baza a 595 de recenziiTrustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Alex StahieCalitate si profesionalism! Licente cu activare online livrate instant, iar cele cu stick-uri USB livrare foarte rapida. Instructiunile de download si instalare a kit-urilor sunt simple si explicate pas cu pas. Daca apar probleme de orice natura sunt extrem de rapizi in a te ajuta la rezolvarea acestora.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Sorin SuluPrompti si corecti. Felicitari!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Silviu ValiucComanda rapida, după efectuarea platii, la instalare mi-am "prins urechile", dar echipa de suport a fost prompta în a oferi informatiile necesare unei "instalări ca la carte". Mulțumesc frumos pentru ajutor!Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.Liviu LiviuFoarte mulțumit.Trustindex verifică că sursa originală a recenziei este Google.PETRE COSBUCTOTUL A DECURS NORMAL ,AM FĂCUT COMANDA ONLINE, ,PRIMIT CHEIA DE LICENȚĂ WINDOWS 11 PROFESIONAL,ACTIVAREA WINDOWS , FOARTE UȘOARĂ ,VĂ MULȚUMESC !!!